Gatirea sous vide suna foarte frantuzesc si complicat, realitatea este usor diferita dar intr-adevar nascuta pe meleaguri frantuzesti. Tehnica a fost descoperita prin indelungi experiemente de doi bucatari francezi prin anul 1970.

Ei au constatat ca prin prepararea sous vide, alimentele se gatesc uniform, isi pastreaza nutrientii si la final au un gust exceptional. Mai simplu, aceasta tehnica presupune sigilarea produselor ( valabil doar pentru carnuri ) timp de 1 minunt pe gratar de cele mai multe ori, vidarea lor in pungi alimentare, speciale pentru acest tip de gatit si apoi tratarea lor termica prin scufundarea in apa la o temperatura relativ scazuta (50-90 grade ), constanta si controlat.

Vidarea alimentelor in pungi mai joaca un rol important si pentru urmatoarele motive:

  1. se evita oxidarea, pentru ca se elimina oxigenul din aliment si din jurul lui
  2. in momentul indepartarii aerului din punga, contactul alimentului cu mediul de gatire (apa calda) este total, pentru ca se scufunda complet, marindu-se astfel eficienta termica si determinand prepararea uniforma.

Rezultatele acestui tip de gatire sunt foarte sanatoase si gustoase, superioare gatitului traditional, pentru ca, in momentul vidarii, alimentele nu intra in contact direct cu aerul si apa iar astfel, reusesc sa isi pastreze toate aromele, fragezimea si proprietatile nutritive.

 

Cum incalzesti mancarea ?

Cele mai simple variante, care nu implica vase murdare, mirosuri si alte batai de cap sunt urmatoarele :

  1. Pune o oala cu apa de marime medie sau mare la incalzit. Cand apa ajunge la punctul de fierbere, opreste focul sau plita cu inductie. Scufunda preparatul cu tot cu punga in oala pentru 7 minute si apoi scoate-o pe un tocator sau farfurie. Taie punga si serveste preparatul in mai putin de 10 minute.
  2. Taie pungile cu ingrediente si pune continutul acestora pe o farfurie. Apoi incalzeste pentru maxim 5 minute in cuptorul cu microunde. Mancarea este gata !

 

Ce beneficii ai ?

  1. Mancarea este foarte sanatoasa si super gustoasa pentru ca este gatita uniform, ingredientele nu isi pierd sucul propriu, isi mentin greutatea si proprietatile nutritive. Adaugate si condimente in aceasta combinatie, aromele se intensifica si completeaza excelent preparatul.
  2. Rezultatele sunt intotdeauna precise pentru ca temperatura si timpul de gatire sunt calculate. Nu exista riscul ca mancarea sa se arda sau sa se gateasca excesiv, deci nu vei fi niciodata dezamagit/a.
  3. Metoda de incalzire este comoda si simpla, fara murdarie, fara mirosuri raspandite prin bucatarie sau prin toata casa, fara deranj si fara un munte de vase de spalat ulterior.
  4. Fripturile sunt suculente si fragede. Se pot „gati” cu usurinta, uniform, cum preferi tu: rare, medium rare sau bine facuta. In functie de preferinta o lasi mai mult in vasul in care o incalzesti (urmareste in descrierea produsului cum poti face asta).
  5. Gatitul se desfasoara in conformitate cu siguranta alimentara: prin expunerea la o temperatura mai scazuta (55 – 60°C) pentru o perioada mai lunga de timp, bacteriile si agentii patogeni sunt anihilati. De asemenea, temperatura scazuta favorizeaza pastrarea vitaminelor si a nutrientilor, asigurand o gatire blanda si fara exces de grasime.
  6. Fara efort si fara stres, alimentele se incalzesc in aproximativ 7 minute, iar in acest timp poti face orice altceva.

Gatit sous-vide                             Gatit traditional